Monday, 5 November 2012

Tips Penjagaan MataMata Kita


Mata adalah  satu dari lima pancaindera anugerah dari Allah yang  amat  penting. Organ yang  kecil ini telah mula terbentuk di alam rahim di peringkat awal pembentukan janin  iaitu pada minggu keempat kandungan. Pada masa itu biasanya ibu  belum lagi menyedari kehamilannya. 

Ia  berfungsi seperti kamera  yang sangat sempurna dan menakjubkan yang membuktikan kebesaran dan  kebijaksanan Allah s.w.t. Dengan organ tersebut dapatlah kita  mengetahui  perkara yang berlaku  di sekeliling   bagi  membantu  kita menjalankan dua  amanah yang besar  iaitu sebagai hamba yang perlu membuat amal ibadat dan  sebagai khalifah bagi membangun serta memakmurkan alam ini.

Struktur mata

Apabila  kita melihat sesuatu objek, melalui anak mata yang boleh menukar saiz untuk mengawal cahaya yang memasuki mata. Gelombang  cahaya  dari objek tersebut akan memasuki  bola mata dan akan  di fokus  ke retina  yang  akan  menukarkan cahaya  kepada bentuk  gelombang eletrik. 

Melalui saraf optik, signal  akan dihantar ke otak bagi proses pengecaman dan penterjemahan  serta memberi maklumat yang bermakna tentang objek yang dilihat. Proses yang sangat rumit ini berlaku dalam kadar lebih pantas dari sekelipan mata.Kerosakan Mata


Organ kecil yang menakjubkan ini dibentuk oleh struktur   kornea, kanta, vitreous, saraf retina, choroid,  sclera dan saraf optik. Kerosakan dalam mana- mana struktur  ini akan menyebabkan masalah penglihatan dan bahkan boleh menyebabkan kebutaan. 

Katarak menghalang cahaya memasuki mata.
Sebagai contoh, bila  kanta mata yang  pada asalnya jernih menjadi keruh terjadilah penyakit yang  disebut sebagai selaput (katarak). Dalam keadaan ini, cahaya tidak dapat memasuki mata  dan menyebabkan penglihatan terganggu atau kebutaan. 

Dalam kes kerosakan saraf retina seperti dalam  pesakit diabetis, cahaya yang memasuki mata tidak dapat ditukar ke bentuk gelombang eletrik. Oleh yang demikian tiada maklumat yang sampai ke otak. 

Dalam penyakit glaukoma, tekanan mata yang tinggi secara berpanjangan akan merosakkan saraf optik yang akan menghalang penghantaran  signal ke otak. Kebutaan disebabkan kerosakkan saraf optik adalah kekal iaitu penglihatan tidak dapat dipulihkan  kembali walaupun setelah dirawat mahupun dibedah.Mencegah Lebih Baik Daripada Mengubati!


Mengikut kajian, 80% kebutaan di seluruh dunia sebenarnya boleh dicegah dan dirawat. Sebagai contoh, kebutaan yang disebabkan oleh katarak boleh dielakkan  sekiranya penyakit itu dikesan dan dirawat awal sebelum pesakit itu buta. 

Hilang penglihatan akibat diabetis dapat dielakkan sekiranya   kita mengamalkan gaya hidup sihat serta mengambil berat tentang penjagaan pemakanan dan berat badan  dari awal usia. 

Kebutaan kekal akibat glaukoma pula dapat dicegah sekiranya pesakit menjalani saringan mata bagi pengesanan awal. Begitu juga kebanyakkan kebutaan akibat   kecederaan dapat dielak dengan penggunaan alat pelindung mata dan pemakaian talipinggang keselamatan. 


Penjagaan Pemakanan


1. Banyakkan makan sayur-sayuran & buah-buahan

  Buah-buahan dan sayuran yang  berbagai warna kaya dengan antioksidan yang membantu mencegah kerosakan  kanta dan  saraf retina.

 Kajian membuktikan bahawa  pengambilan antioxidant dapat menghalang pembentukan katarak. Antara  antioxidant yang penting untuk mata ialah Lutein and zeaxanthin. 

Kedua-dua caretinoid ini banyak terdapat dalam  sayuran & buah-buahan seperti beri, tomato, kacang soya, lobak merah, buah manggis, bayam, brokoli, labu dan sawi. Bahan ini penting untuk menapis cahaya biru yang merbahaya  serta mengurangkan  kerosakan  sel sel oleh  radikal bebas. 

Pengambilan makanan yang kaya dengan lutein and zeaxanthin dapat menurunkan risiko katarak dan kerosakan makula (Age related macular degeneration). 

Pengambilan telur juga turut membantu. Kuning telur sangat kaya dengan lutein dan zeaxanthin yang sangat baik untuk mata. Walaupun anda menghindarinya kerana ia mengandungi kolesterol yang tinggi, namun kajian yang menunjukkan, apabila seseorang memakan telur secara teratur sebanyak 2 hari berturut-turut ia dapat meningkatkan lutein dan zeaxanthin tanpa meningkatkan kadar kolestrol.


2. Banyakkan mengambil Omega 3

Omega -3 yang banyak terdapat dalam ikan juga sangat baik untuk retina dan boleh mengurangkan risiko kerosakan makula iaitu kawasan  yang terpenting bagi ketajaman penglihatan dan warna .

. Kajian yang dilakukan, menjelaskan pengambilan asid lemak omega 3 yang terdapat dalam ikan salmon dapat membantu melambatkan kerosakan mata berbanding dengan mereka yang tidak mengambilnya.

3. Pengambilan Supplemen. 

Makanan tambahan juga diperlukan kerana nutrisinya dapat membantu mengurangan risiko mata rosak. Walaubagaimanapun, sila ambil suplemen mengikut dos yang ditentukan.


Gaya Hidup Yang Sihat


1. Menjaga tekanan darah dan berat badan.
 Menurut doktor pakar mata mereka yang mengalami tekanan darah yang tinggi dapat menghalang aliran darah ke mata dan nutrisi tidak akan dapat dicapai oleh retina mata. 

Manakala lemak dalam tubuh adalah tempat penyimpanan utama bagi nutrisi yang larut dalam lemak dan jaringan lemak inilah bertindak sebagai nutrisi pelindung mata.

Amalan ini  penting untuk menghindar dari penyakit kronik seperti  diabetis, hypertensi dan hypercholestrol.  Bagi mereka yang  telah mengidap penyakit tersebut, pastikan ianya dikawal dengan baik untuk menghindar dari komplikasi seperti diabetik retinopathy dan katarak. 

Sekiranya mengalami obesiti kurangkan  berat badan secara perlahan dengan menurunkan pengambilan kalori dan membuat senaman secara  teratur. Berhenti merokok kerana orang yang merokok lebih berisiko mendapat katarak dan kerosakkan retina. Sekiranya sukar, mohon bantuan dari doktor  untuk meninggalkan tabiat ini.


2. Guna cermin mata pelindung.


Pancaran  ultravilet (UV) boleh menyebabkan katarak  dan kerosakan retina. Penggunaan  cermin  yang  mempunyai  pelindung UV dari usia muda dapat mengurangkan risiko penyakit  tersebut. 

Elak dari memakai cermin mata hitam yang tidak mempunyai uv protection 100%,kerana mata kita apabila berada di dalam keadaan yang tidak cukup terang (gelap), bukaan anak mata akan menjadi lebih besar, ini akan membolehkan uv matahari memasuki mata dengan lebih banyak dan boleh merosakkan struktur bentuk asal kanta mata ( menjadi rabun ).Perlu diketahui bahawa cermin mata yang gelap  tidak semestinya dapat  memberi perlindungan yang sepatutnya. Oleh yang demikian adalah penting  untuk mendapat maklumat yang tepat dari optician atau optometrist  sebelum  membeli cermin mata.


3) Elakkan menggunakan computer tanpa memasang screen filter. 

Ini kerana cahaya yang dipancarkan oleh monitor computer atau screen tv boleh merosakkan mata dengan cepat. Cahaya UV tersebut boleh menjangkau sehingga 2 meter.


4) Pastikan pencahayaan cukup untuk membaca & menulis 

Jangan membaca atau menulis di dalam bilik atau kawasan yang tidak cukup cahaya, terutama membaca sambil tidur melentang. Membaca di dalam kenderaan yang sedang bergerak juga tidak bagus untuk mata anda.


5) Kurangkan tekanan pada mata.

Jangan memaksa mata untuk memfokus melihat sesuatu objek atau tulisan yang mata anda tidak mampu untuk melihat dengan jelas,kerana keadaan tersebut akan memberi tekanan pada mata anda.

Mata yang letih mengakibatkankan lingkaran gelap di sekeliling mata terjadi seterusnya menjejaskan penampilan anda.

Selalulah memandang pada benda2 yang berwarna hijau seperti tumbuh-tumbuhan, terutama pada sebelah pagi. 


6) Pemeriksaan mata.

 Pemeriksaan mata penting bagi memastikan penyakit di kesan dan dirawat awal. 

Ini penting kepada mereka yang mempunyai risiko kebutaan  seperti  pengidap diabetis, mempunyai ahli keluarga glaukoma, pernah mengalami kecederaan mata dan mereka yang mengambil ubat ubat  yang boleh mempunyai kesan ke mata  seperti steroid dan ubat tuberculosis (anti TB). 

Pengidap diabetis disarankan menjalani pemeriksaan mata sekurang kurangnya sekali setahun walaupun tidak mempunyai masalah penglihatan.


7. Tidur yang cukup.

Tidur yang cukup akan membantu merehatkan mata anda dan membuat mata anda kelihatan segar dan bermaya.


Senaman Mata


Terus membaca atau terlalu lama di depan komputer tentu akan membuatkan mata anda penat dan tak bermaya. Mata mencerminkan diri seseorang. Jika anda mengabaikan penjagaan mata, secara tak langsung ia akan menjejaskan penampilan diri kerana keadaan mata yang sembab dan lebam akan membuatkan wajah anda tak berseri dan nampak tak bermaya. 

Untuk mengatasinya, teknik senaman mata yang mudah dapat meringankan masalah ini. Ikutilah teknik senaman mata di bawah sebagai langkah untuk penjagaan mata yang baik.

1.    Tahan dan pusatkan pandangan mata pada objek kecil seperti pen. Letakkan pen pada jarak sekitar 15 cm dari mata. Kemudian alihkan pandangan ke tempat lain dan lihat objek lain yang letaknya jauh dari anda. Ulangi gerakan ini selama 1 minit.

2.    Letakkan pen pada lengan dan pusatkan pandangan pada pen tersebut. Dengan perlahan gerakkan lengan serta pen tersebut mendekati hidung, kemudian jauhkan balik. Ulangi beberapa kali.

3.    Putar kedua-dua mata perlahan-lahan ke satu arah, berganti-ganti ke arah lain. Ulangi sebanyak 10 kali. 


4. Mengerdipkan dan memejamkan mata anda kerana ia mampu mengurangkan keradangan dan rasa letih pada mata.

Tips tambahan untuk penjagaan mata: 
Jangan lupa untuk berehat seketika semasa membaca dan elakkan menghadap komputer terus menerus tanpa henti.


Selamat mencuba!


Produk Penjagaan Mata


Berikut adalah beberapa produk yang dicadangkan untuk membantu dalam penjagaan & rawatan mata.


Bio Ever Nano Cream 

Membantu mengurangkan & menyembuhkan masalah berkaitan mata dengan fungsi-fungsi seperti berikut:- melancarkan perjalanan darah
- membuang toksin dalam badan
- 'clear'kan bahagian yang ada blockage
- renew sel-sel yang rosak/mati pada tubuh badan
- menstabilkan hormon
- dan banyak lagi!!


Testimoni pengguna


Mata yang buta 4 thn pulih

Sharing by CDM Norazlin

Pn Norzainah Binti Dahlan, 27.... yg mata sebelum ni tak nampak secara tiba2...selama 4 tahun...
Setelah 5 bulan++ menggunakan Bio Ever secara istiqamah, alhamdulillah hari ini dah pulih dan boleh melihat semula.....Ya Allah besar sungguh kekuasaanMu... Syukur Alhamdulillahh...Terima kasih kak Fina kerana berkongsikan testimoni beliau sendiri..

Beliau merupakan salah seorang pengguna produk BIO-EVER.. memula 
beliau gunakan di perut ..bila perut dah ok beliau cuba di bhgian mata 
pulak sebab ada rabun dan silau tegar kanan (600) kiri (650). Masa hadir
ke kelas di MMR di Skudai Indah baru-baru ini, masa tu beliau langsung
tak boleh tgk cahaya.. Silau sangat..

Inilah orangnye..makin come ibu kepada 5 orang anak ini..muka makin cun
malah garis2 senyuman makin menghalus..

Mata asyik berair sahaja.. bila Fasi buka slide je mesti pakai spek hitam..
leh dikatakan sepanjang kelas tu beliau pakai Spek Hitam..bukan takat
tu saja.. sampai ke malam beliau guna kaca mata hitam utk mengelak
silau.. mata pulak pedih macam kena cili.. selama seminggu sebelah
mata kiri takleh buka sgt.. lepas habis seminggu mata sebelah kanan
pulak yg tak bole buka..

Dah pergi opis pun pakai spek itam.. tp beliau tetap sapu di bahagian
mata atas nasihat seorang rakan (Ida). Yg best, mata kanan cuma
amik masa 3 hari utk pulih.. bila g klinik mata.. alhamdulillah rabun
mata beliau semakin berkurang sekarang power kanan mata dah
jatuh kpd (300) kiri (425).. Beliau begitu teruja & akan terus
berkongsi pengalaman beliau kepada kawan-kawan, adik beradik
dan keluarga yg lain..

Guna tanpa was-was BIO-EVER.. Insyallah ada penyelesaiannya..
cepat lambat bergantung kepada diri anda sendiri.. anda penentu
penyelesaian masalah anda..Teerrrbaeeekkkk! 
BB Plus Collagen

Membantu mengurangkan kedutan di sekitar mata supaya rasa lebih segar!


Testimoni pengguna


Sharing dari Pn Murni Hayati


Pssstt HOTT...baru dapat sms dari pengguna BBPLUS COLLAGEN beauty drink yg baru amalkan 2 hari, eye wrinkle (garisan di bawah mata) dah hampir 80% berkurang. Alhamdullillah. Tq Allah


BBplus MENJADI REBUTAN!!!

Siapa tahan tengok gambar Guru cemerlang Negeri Pahang, Cikgu Sarmi umur 58 tahun..teleklah sendiri..

Hadush!!!...

Kata Dr An Nissa
~ Kolagen terbaik utk organ dalaman..terutama jantung!!! Jantung akan kuat!
~ Kolagen terbaik utk mata dan otak... lambat rabun dan naynyuk!!!
~ Utk kulit mmg terbukti!!!
Bio Velocity Sleep MateMemberikan tidur yang lebih berkualiti untuk kesegaran keesokan hari!
Testimoni penggunaSelepas hanya 12 jam bersama Bio velocity Sleep Mate (BVSM), aduuusshhhh!! resultnyer amazing!! Semudah tidur jerrrr!!

BVSM menggunakan suntikan tenaga gelombang GARAM. 
Awesome resultnyer!! boleh lihat sendiri gambar testimoni. 
~wrinkle dah berkurang
~kesan2 lekuk parut jerawat memang dah kurang sangat
~smile line pun dah jauh terkangkang
~muka lebih V-shape dan lebih cerah serta kurang berminyak

Tq Allah!


Jom ikhtiar untuk kesihatan mata kita!
Cegah sebelum parah!Sila sms saya di 019-5452006
atau inbox facebook: Bio Ever Siti Fathimah
atau hubungi konsultan Smart Tycoon Group anda
untuk tahu lebih lanjut tentang pengambilan produk kesihatan yang dicadangkan.
No comments:

Post a Comment