Thursday, 4 October 2012

Khasiat Roselle!
Jom Kenali Roselle!
Rozel (Roselle) atau dikenal dengan nama latin Hibiscus Sabdariffa. Roselle juga dikenali sebagai pokok asam paya, asam kumbang & asam susur.

Roselle merupakan tumbuhan yang memiliki banyak khasiat untuk kecantikan dan kesihatan. Ia mempunyai kandungan vitamin C 3 kali lebih banyak daripada anggur & 20 kali ganda dari yang terdapat dalam keluarga limau (citrus).


Vitamin C merupakan anti-oksidan yang terbaik bagi mencegah kerosakan sel hasil dari proses oksidatif dan tindakbalas kimia dalam tubuh. Ia juga sejenis vitamin larut air. Sekiranya diambil berlebihan ia akan dikumuhkan melalui air kencing sahaja.

Roselle juga mengandungi vitamin-vitamin lain seperti Vitamin D, B1 dan B2. Selain vitamin, ia juga mengandungi hampir 486mg Kalsium (jumlah yg cukup banyak) serta Magnesium, Beta-Carotene & Omega-3. Roselle juga kaya dgn antioksidan.Khasiat Roselle 

Ramai Saintis percaya pengambilan Roselle akan melambatkan proses penuaan & mencegah berlakunya penyakit kronik kerana ianya menghadkan kerosakan yang dilakukan oleh radikal bebas. 

Dr. Abdul Aziz Sharaf dari Sudan Research Unit, Institute of African and Asian Studies, telah mengadakan penelitian mengenai khasiat bunga roselle dan mendapati roselle mengandungi khasiat-khasiat berikut:


1. Anti Penuaan. 
Roselle mempunyai Vitamin C yang tinggi dan berserat akan mengubati penyakit kulit, melambatkan proses penuaan dan mencegah berlakunya penyakit kronik. Keupayaannya meminimakan kerosakan yang dimusnahkan oleh radikal bebas merupakan sebab utama seseorang yang mengamalkan Roselle akan kelihatan muda dan berseri wajahnya. 


2. Pencegahan Penyakit Kardiovaskular, Darah Tinggi & Kolestrol. 
Sakit jantung merupakan pembunuh nombor satu di dunia dan dianggap sebagai ’silent killer’. Kedaan oksidasi juga akan menyebabkan kadar LDL akan meningkat dan menyebabkan arteri tersumbat. Pengamalan Roselle akan membantu mencegah ketebalan LDL di arteri dan sekaligus mengelakkan dari trejadinya penyakit tekanan darah tinggi. (Kolesterol LDL - juga dikenali sebagai kolesterol 'jahat' )

3. Pencegah Kanser. 
Dunia kini yang terdedah kepada pencemaran udara, makanan, dan minuman merupakan punca utama kepada terjadinya kanser. Vitamin C dan serat yang tinggi yang terdapat dalam Roselle mampu untuk bertindak sebagai anti oksidan dan sebagai anti kanser.

 4. Demam Panas/Selesema/Batuk. 
Roselle amat baik untuk mereka yang sering menghadapi masalah selsema & batuk dan sebagai pemakanan kesihatan yang utama kepada mereka yang menghadapi masalah demam panas. 

5. Resdung (alergi) dan Lelah (asma). 
Mempercepatkan proses kesembuhan terutama bersin di waktu pagi, mata berair, hidung tersumbat serta gatal-gatal muka adalah menjadi tugas Roselle. Roselle juga dipercayai mampu menghilangkan asma serta alergi jika diamalkan berterusan.6. Stress / Sukar tidur. 
Bagi mereka yang menghadapi masalah stress dicadangkan mengambil Roselle dimana ia akan bertindak menurunkan suhu dan mempengaruhi mood pesakit. Ia bertindak sebagai penenang semulajadi. Roselle juga amat baik untuk masalah dengkur semasa tidur. 


7. Mengubati Luka & Kecederaan.
Amat baik untuk mereka yang menghadapi luka luar dan dalam, serta kecederaan.

8. Meningkatkan Fungsi Usus.
Membantu proses pencernaan, meningkatkan kelenjar usus dan berfungsi sebagai tonik.


9. Membuang Toksin.
Roselle bersifat detoksifikasi & membuang racun yang ada dalam badan.

10. Anti Kejang, Anti Bakteria & Anti Virus.
Roselle mempunyai kesan anti kejang otot & saluran pernafasan serta memiliki zat anti anti bakteria dan anti virus. Oleh itu, ia juga boleh menghilangkan sakit-sakit di badan.

11. Mencegah Masalah Berkaitan Pundi Kencing.
Mencegah peradangan pada saluran kencing dan pembentukan batu karang.

12. Melancarkan peredaran darah.

13. Meningkatkan stamina dan daya tahan tubuh.


14. Menyihatkan mata.

16. Menyeimbangkan berat badan.

17. Menurunkan tingkat penggumpalan lemak di hati.

18. Mengubati pening kepala / migraine.

19. Membantu memulihkan dari ketergantungan ubat dan alkohol.
 
20. Membantu mencerdaskan otak pada anak-anak kerana mengandungi Omega 3 dan DHA.

21. Dapat mengurangi risiko osteoprosis.

22. Menyegar & mengembalikan tenaga.Roselle Dalam Kolagen BB Plus


Kandungan jus bunga Roselle yang terdapat dalam kolagen BB Plus juga dapat membantu dalam mendapatkan khasiat-khasiat yang dinyatakan di atas.

Malah khasiat BB Plus lebih baik kerana terdapat ramuan khas yg istimewa seperti kolagen ikan terhidrolisis, ekstrak biji anggur, Vitamin C, jus buah blackcurrant, serat epal & inulin. 


Klik pada gambar utk maklumat lanjut BB Plus sekarang!


Sms 019 5452006 atau 
inbox facebook: Bio Ever Siti Fathimah
utk maklumat lanjut
No comments:

Post a Comment