Thursday, 27 September 2012

UBAT ATAU SUPLEMEN???Beza Ubat & Suplemen

Ramai yang masih tak faham apa perbezaan antara ubat dan suplemen. 

Orang dok ingat ubat = suplemen. 
Yelah, mungkin sebab datang dalam bentuk yang sama –> pil. 
Tapi hakikatnya memang tak sama dan takkan sama!!

Saya petik dari website BabyFit untuk menunjukkan perbezaannya:
  • Check with your doctor and your baby’s pediatrician before taking any medications.
  • Do not take recreational drugs.
  • Take a vitamin-mineral supplement especially formulated for pregnant and breastfeeding mothers.
Perhatikan perbezaan antara 3 jenis perkara yang saya highlight tu. 
MEDICATION (ubat) – check dengan doktor
DRUGS (dadah @ ubat penenang, etc) – Jangan ambil
SUPPLEMENT(vitamin/mineral) – Ambil.

Apakah yang membezakan antara mereka ni? 
Yang paling jelas ialah, supplement ialah KEPERLUAN badan kita. Sel kita perlukan protein, vitamin dan mineral untuk membesar dan berfungsi dengan baik. Sel kita tak perlukan ubat (drug) sebaliknya ia digunakan untuk mengubati simptom, men-diagnos dan mengubati penyakit. Makna kata, kalau tak sakit, kita tak ambil ubat. Kalau tak sakit tapi gatal nak ambil ubat, boleh jadi berpenyakit pula.
Berbeza dengan suplement (vitamin) kerana kita sentiasa perlukannya, terutama vitamin larut air yang sentiasa keluar dari tubuh kita. Kita boleh sakit kalau kekurangan vitamin. Paling takpun akan jadi kurang sihat dari segi fizikal dan emosi.

Dalam industri perubatan, praktiknya mengutamakan ‘mengubat’ manakal dalam industri nutritional, praktiknya mengutamakan ‘mencegah’. Oleh sebab itu kita lihat.. Misalnya dalam menangani kanser.. kalau dalam industri perubatan, pelbagai jenis mesin canggih2 dicipta untuk mengubati dan merawat kanser. Manakala dalam industri nutritional, pelbagai jenis pemakanan tambahan, anti oksidan dan sebagainya dikaji dan dihasilkan untuk mencegah dan mengelakkan kanser daripada merebak.

Oleh yang demikian, sebagai pengguna kita hendaklah peka dengan perbezaan ini. Kenapa kebanyakan doktor tidak menyarankan supplement, ini kerana praktik mereka lebih kepada medikal dan farmaseutikal. Manakala pengamal supplement dan perubatan alternatif, praktiknya lain, iaitu lebih kepada hal2 nutritional dan nutraseutikal.Perlukah suplemen?
Mahu mencegah atau berubat??
Tepuk dada tanya selera!!Piramid terbalik? Fast food?
Membetulkan piramid makanan itu sangat bagus, dan lebih bagus lagi dengan penambahbaikan dengan supplement. Sebab yang merosakkan badan kita bukan makanan saja. Persekitaran misalnya pencemaran udara, gaya hidup yang stress dan sebagainya.
Cuba kira dalam sehari berapa kali kita tak terdedah kepada asap rokok? Walaupun kita tak merokok tapi perokok sekunder lebih teruk kesannya daripada perokok. Kalau takpun, asap kenderaan, radiasi dan sebagainya.
Jadi, sebelum kita kena ambil macam2 jenis ubat (selepas kena macam2 jenis penyakit), tiada salahnya untuk menjaga kesihatan dengan vitamin dan mineral yang betul untuk kesihatan. Tun Mahathir adalah pengamal suplemen! 

“Saya makan vitamin, saya ambil suplemen. Saya fikir bila kita sudah berumur sikit, kita perlu suplemen sebab makanan kita variety tidak cukup dan makan pun tidak banyak. Dulu masa muda saya boleh makan dua pinggan pun boleh habis, sekarang setengah pinggan pun tidak boleh. Cukuplah berasa kenyang. Pengambilan itu kurang.”Bandingkan diri beliau (dari segi fizikal dan buah pemikiran) dengan mereka yang seusia dengannya (yang tak ambil suplemen)!!


Utk dapatkan suplemen anda, jom sms saya di
019-5452006
atau inbox fb saya: Bio Ever Siti Fathimah
sekarang ^_^
No comments:

Post a Comment