Monday, 24 September 2012

Garam Pilihan Pastilah Dengan Kualiti Terbaik!Khasiat Garam & Amalan Rasulullah


Amalan Rasulullah S.A.W memakan secubit garam sebelum & selepas makan kini dibuktikan oleh sains bahawa tabiat ini menambahkan keberkesanan perut utk menghadam makanan & menghindarkan perut dari menyerap racun.

Mengikut cara Rasulullah S.A.W.,beliau akan menggaulkan lauk dan nasi dengan tangan kanannya dan kemudian membiarkan sebentar, lalu Rasullah  S.A.W.  akan mengambil sedikit garam menggunakan jari kelingkingnya, lalu Rasullah  S.A.W. akan menghisap garam itu. Kemudian barulah Rasulullah makan nasi dan lauknya.

Mengapa? Kerana kedua belah tangan kita ada mengeluarkan 3 macam enzim,tetapi konsentrasi di tangan kanan kurang sedikit dari yg kiri.
Ini adalah kerana enzim yg ada di tangan kanan itu merupakan enzim yang dapat menolong proses penghadaman (digestion), ia merupakan the first process of digestion.

Pada zaman Yunani, Tentera Yunani (askar Greek) dibayar gaji menggunakan garam. Begitu juga dengan episod penjajahan negara kecil oleh negara besar dengan menggunakan hukuman penjara kepada penentang mereka. Apabila dipenjarakan, mereka (penentang) akan diberi makanan seperti roti & air tanpa garam. Walaupun kerap dihidangkan dengan roti & air tanpa garam, badan mereka tetap lemah memandangkan kurangnya kandungan garam dalam badan. 

Mengapa menghisap garam?
Kerana garam adalah sumber mineral dari tanah yg diperlukan oleh badan kita. Dua cecah garam dari jari kita itu adalah sama dgn satu liter air mineral. Kita berasal dari tanah maka lumrahnya bahan yang asal dari bumi (tanah) inilah yg paling berkhasiat untuk kita.
Kenapa garam? Selain dari sebab ia adalah sumber mineral, garam juga adalah penawar yang paling mujarab bagi keracunan, mengikut doktor, di hospital-hospital , ” the first line of treatment for poisoning” adalah dengan memberi Sodium Chloride, iaitu GARAM.
Garam juga dapat menghalang sihir dan makhluk-makhluk halus yang ingin menggangu manusia.
 Dari Abdullah Bin Umar
"Sesungguhnya Allah menurunkan empat perkara berkat (mempunyai kebaikan) dari langit (menerusi hujan) ke bumi iaitu besi, api, air & garam"

Dari Anas Bin Malik, Nabi S.A.W. bersabda
"Penghulu segala lauk pauk kamu ialah garam"
 (Hadis riwayat Ibnu Majah)

"Tiadalah akan baik makanan itu melainkan dengan garam"
(Hadis riwayat Al - Bazzar)Adakah Anda Mengambil Garam Yang Betul?Kebanyakkan penyakit dewasa ini berpunca daripada pengambilan garam yang berlebihan maka kita perlu mengawal cara pemakanan kita. Ini adalah disebabkan garam yang digunakan di pasaran merupakan garam buatan yang kita memang sedari, amat merbahaya. Selain daripada tabiat pemakanan dan kekurangan senaman, punca utama penyakit adalah disebabkan oleh garam yang dimakan.

Garam, contohnya yang digunakan di negara Jepun & Amerika, tidak ketinggalan juga Malaysia adalah garam buatan yang mempunyai kandungan Zink yang kurang. Zink adalah bertujuan untuk meningkatkan fungsi insulin. 

Di Amerika, 1 daripada 3 orang rakyatnya adalah pengidap DIABETES !Garam Buluh Sebagai Alternatif


Ketahui perbezaan Garam Buluh & garam biasa


Garam buluh mempunyai kesan yang berbeza berdasarkan cara pemprosesan 
dan tempat ianya diproses.


pH garam buluh lebih beralkali daripada garam buatan


Ketika Sukan Olimpik Seoul 1988 di Korea, garam buluh digunakan secara meluas dalam masakan yang dibekalkan kepada semua peserta, pegawai dan pengunjung.


Sambutan yang diterima amatlah menggalakkan. Semua hotel bertaraf mewah telah menggantikan garam buatan kepada garam buluh walaupun berlakunya peningkatan kos.


Adakah anda berani menjimatkan wang yang sedikit demi meningkatkan risiko kesihatan anda terhadap penyakit-penyakit?


Semua orang perlukan kesihatan dan bukanlah kesakitan.Semenjak akhir-akhir ini garam buluh telah mula mendapat sambutan yang baik. Namun begitu, makanan yang dijual di pasaran masih lagi menggunakan garam buatan. Oleh itu kita hendaklah memastikan hanya makanan yang dicampurkan garam buluh sahaja sesuai untuk kita nikmati.


Garam buluh merupakan sejenis bahan makanan tradisional yang cukup bermanfaat dan telah diamalkan semenjak ribuan tahun lampau oleh negara Korea.
Garam Buluh Dalam Pelbagai Pack!Garam buluh terdapat dalam Mineral Cofee..


Juga terdapat dalam bentuk asli utk diminum...Atau utk dimasak dalam masakan sebagai perasa masakan anda!Dapatkan Garam Buluh sekarang!
Sms saya di
019 5452006
atau inbox facebook: Bio Ever Siti Fathimah
No comments:

Post a Comment