Khasiat Garam & Amalan Rasulullah
Amalan Rasulullah S.A.W
memakan secubit garam sebelum & selepas makan kini dibuktikan oleh sains
bahawa tabiat ini menambahkan keberkesanan perut utk menghadam makanan &
menghindarkan perut dari menyerap racun.
Mengikut
cara Rasulullah S.A.W.,beliau akan menggaulkan lauk dan nasi dengan tangan
kanannya dan kemudian membiarkan sebentar, lalu Rasullah
S.A.W. akan mengambil
sedikit garam menggunakan jari kelingkingnya, lalu Rasullah
S.A.W. akan menghisap
garam itu. Kemudian barulah Rasulullah makan nasi dan lauknya.
Mengapa? Kerana kedua belah tangan kita ada mengeluarkan 3 macam enzim,tetapi konsentrasi di tangan kanan kurang sedikit dari yg kiri.
Ini adalah kerana enzim yg ada di tangan kanan itu merupakan enzim yang dapat menolong proses penghadaman (digestion), ia merupakan the first process of digestion.
Pada zaman Yunani,
Tentera Yunani (askar Greek) dibayar gaji menggunakan garam. Begitu juga dengan
episod penjajahan negara kecil oleh negara besar dengan menggunakan hukuman
penjara kepada penentang mereka. Apabila dipenjarakan,
mereka (penentang) akan diberi makanan seperti roti & air tanpa garam. Walaupun
kerap dihidangkan dengan roti & air tanpa garam, badan mereka tetap lemah
memandangkan kurangnya kandungan garam dalam badan.
Mengapa menghisap garam?
Kerana garam adalah sumber mineral dari tanah yg diperlukan
oleh badan kita. Dua cecah garam dari jari kita itu adalah sama dgn satu liter
air mineral. Kita berasal dari tanah maka lumrahnya bahan yang asal dari bumi
(tanah) inilah yg paling berkhasiat untuk kita.
Kenapa garam? Selain dari sebab ia adalah sumber mineral,
garam juga adalah penawar yang paling mujarab bagi keracunan, mengikut doktor,
di hospital-hospital , ” the first line of treatment for poisoning” adalah
dengan memberi Sodium Chloride, iaitu GARAM.
Garam juga dapat menghalang sihir dan makhluk-makhluk halus
yang ingin menggangu manusia.
"Sesungguhnya Allah menurunkan empat perkara berkat (mempunyai kebaikan) dari langit (menerusi hujan) ke bumi iaitu besi, api, air & garam"
Dari Anas Bin Malik, Nabi S.A.W. bersabda
"Penghulu segala lauk pauk kamu ialah garam"
(Hadis riwayat Ibnu Majah)
"Tiadalah akan baik makanan itu melainkan dengan garam"
(Hadis riwayat Al - Bazzar)
Adakah Anda Mengambil Garam Yang Betul?
Kebanyakkan penyakit dewasa ini berpunca daripada pengambilan garam yang berlebihan maka kita perlu mengawal cara pemakanan kita. Ini adalah disebabkan garam yang digunakan di pasaran merupakan garam buatan yang kita memang sedari, amat merbahaya. Selain daripada tabiat pemakanan dan kekurangan senaman, punca utama penyakit adalah disebabkan oleh garam yang dimakan.
Garam, contohnya yang digunakan di negara Jepun & Amerika, tidak ketinggalan juga Malaysia adalah garam buatan yang mempunyai kandungan Zink yang kurang. Zink adalah bertujuan untuk meningkatkan fungsi insulin.
Di Amerika, 1 daripada 3 orang rakyatnya adalah pengidap DIABETES !
Garam Buluh Sebagai Alternatif
Ketahui perbezaan Garam Buluh & garam biasa
Garam buluh mempunyai kesan yang berbeza berdasarkan cara pemprosesan
dan tempat ianya diproses.
pH garam buluh lebih beralkali daripada garam buatan
Ketika Sukan Olimpik Seoul 1988 di Korea, garam buluh digunakan secara meluas dalam masakan yang dibekalkan kepada semua peserta, pegawai dan pengunjung.
Sambutan yang diterima amatlah menggalakkan. Semua hotel bertaraf mewah telah menggantikan garam buatan kepada garam buluh walaupun berlakunya peningkatan kos.
Adakah anda berani menjimatkan wang yang sedikit demi meningkatkan risiko kesihatan anda terhadap penyakit-penyakit?
Semua orang perlukan kesihatan dan bukanlah kesakitan.Semenjak akhir-akhir ini garam buluh telah mula mendapat sambutan yang baik. Namun begitu, makanan yang dijual di pasaran masih lagi menggunakan garam buatan. Oleh itu kita hendaklah memastikan hanya makanan yang dicampurkan garam buluh sahaja sesuai untuk kita nikmati.
Garam buluh merupakan sejenis bahan makanan tradisional yang cukup bermanfaat dan telah diamalkan semenjak ribuan tahun lampau oleh negara Korea.
Garam Buluh Dalam Pelbagai Pack!
Garam buluh terdapat dalam Mineral Cofee..
Juga terdapat dalam bentuk asli utk diminum...
Atau utk dimasak dalam masakan sebagai perasa masakan anda!
Dapatkan Garam Buluh sekarang!
Sms saya di 019 5452006
atau inbox facebook: Bio Ever Siti Fathimah
No comments:
Post a Comment