Saturday, 5 January 2013

PETUA MENGURANGKAN SAKIT BELAKANG
Berehat 

Sebaik-baiknya berbaring di atas katil yang rata dan letakkan bantal dibawah lutut. Cara itu dapat mengurangkan ketegangan otot. Cuba lakukan kaedah ini 3 hari berturut-turut. Terlalu lama baring pun tidak elok kerana ia boleh menyebabkan otot menjadi lemah dan ini mendedahkan ketegangan.


Mandi air suam 

Mandi atau berendam di dalam air suam boleh melegakan sakit belakang.Sebaik-baiknya rendam dalam air suam selama kira-kira 20 minit setiap hari. Bagaimanapun, wanita mengandung tidak digalak menggunakan kaedah ini kerana boleh menyebabkan keguguran.


Menggunakan tilam yang sesuai 

Tilam lembik dan buruk boleh memburukkan lagi keadaan sakit belakang. Dapatkan tilam yang lebih elok untuk menjamin keselesaan dan kesihatan.


Ambil aspirin

Aspirin boleh dimakan untuk meredakan kesakitan, tetapi mesti mendapat pandangan doktor terlebih dahulu kerana bimbang terhadap kesan yang boleh dihadapi disebabkan pengambilan itu.


Relaks

Tenangkan fikiran kerana sakit belakang juga dipercayai berpunca daripada tekanan emosi.


Gunakan kusyen 

Sebahagian besar kerusi kenderaan tidak menepati ciri-ciri keselesaan dan apabila memandu terlalu lama, kesakitan akan bertambah teruk. Justeru, untuk memastikan kesakitan tidak berterusan, letakkan kusyen kecil di belakang anda.


Berenang

Berenang adalah senaman aerobik yang paling berkesan untuk meredakan sakit belakang. Jika tidak tahu berenang, berjalan pantas juga dapat membantu meringankan masalah.


Mengangkat barang dengan cara yang betul 

Apabila mengangkat barang berat, pastikan barang itu diangkat dengan cara yang betul. Contohnya, dekatkan barang itu ke badan anda.


Kawal berat badan 

Pastikan berat badan seimbang. Badan yang terlalu berat juga boleh memburukkan lagi keadaan sakit belakang.


Ketatkan Otot Perut 

Memiliki otot perut yang kuat boleh membantu melindungi punggung dari sebarang kecederaan. Lakukan saja latihan pelvis sebanyak 2 hingga 3 kali tiap minggu. Caranya, berbaring telentang dengan lutut ditekuk dan kaki menempel di tingkat. Secara perlahan-lahan tarik lutut mendekati perut, rasakan kontraksi pada perut dan pinggul harus diangkat sedikit dari lantai.Alternatif Yang Lebih Mudah, Cepat & Selamat


Bio Ever Nano Cream 
Hanya dengan sapuan sahaja...
Insya Allah dapat melegakan sakit belakang!Bio Velocity Sleep MateTerapi teknologi garam semudah tidur!

Lawati page berikut utk offer hebat
---> http://www.facebook.com/haiosleepmateSila sms saya di 019-5452006
atau inbox facebook: Bio Ever Siti Fathimah
atau hubungi konsultan Smart Tycoon Group andauntuk tahu lebih lanjut tentang pengambilan produk kesihatan yang dicadangkan.
No comments:

Post a Comment